Perigord Noir & Paunat


La Renardière is slechts 1 km van het prachtige dorp Paunat. De Perigord Noir is zeker de meest aantrekkelijke regio van de Dordogne. Het gebied is relatief klein ongeveer 40 tot 60 kilometer, kortom een rijke omgeving en alles binnen een half uur rijden:
Onderstaand geven we een u een impressie wat er allemaal te beleven valt, maar wilt u meer weten typ in Google "Perigord-Noir" of "Dordogne" en u vindt genoeg links voor verdere informatie.

 

Natuur

 De rivier "Vezère" en  de rivier "Dordogne" ontmoeten elkaar in Limeuil op 3 km. U kunt dus heerlijk op Limeuil Beach zitten , maar langs de rivier vindt u er nog veel meer. Om echt in de rivier een kijkje te nemen gaat u naar het Aquarium van Le Bugue (10 kilometer van La Renardière) om het onderwaterleven van de Vézère te ontdekken. Bovengronds is er ook veel te zien: vele soorten bomen, vogels, planten (wilde orchideeën). Regelmatig treft u herten , dassen en wilde zwijnen aan rond het landgoed en natuurlijk ontbreekt de vos ook niet.

Limeuil

 

Gastronomie en wijn


Overal treft u restaurants aan en de wijngebieden van de Bergerac zijn op nog geen half uur rijden. Ook de Bordeaux streek begint op een drie kwartier rijden!

Er zijn talloze restaurants, variërend van eenvoudige tot bekroond met diverse michelin-sterren. De  bekendste recepten zijn bereid met eend en gans. In het bijzonder, de lever, `Foie gras` is een onovertroffen delicatesse. Daarnaast zijn er vele met aardbeien, walnoten en paddenstoelen gekookt. Probeer ook zeker de lokale knoflooksoep, Tourrain.. In Paunat bij voorbeeld is er het restaurant, Julien, naast de 12de eeuwse kerk; Het is echter ook goed eten op de avondmarkten die in de zomer in alle dorpen worden gehouden. De markt van  Paunat is op loopafstand!

Paunat

Praktisch: winkels en trein

Het dichtstbijzijnde grote dorp met diverse grote supermarkten  is Le Bugue op ongeveer 9 kilometer afstand, ook is daar een zeer mooie markt op dinsdagmorgen.

In  le Buisson-de-Cadouin is er een SNCF - station waar u naar Sarlat, Bergerac, Perigueux of Bordeaux kan reizen.
 

 

wilde orchidee

 

 

 

Historie en bezienswaardigheden

Er zijn vele bezienswaardigheden in de Périgord: stevige sierlijke kastelen en paleizen, musea, prehistorische sites en themaparken.
De Perigord Noir heeft ook ondergrondse bezienswaardigheden: er zijn vele grotten ontdekt. Sommige hebben indrukwekkende druipsteenformaties. Anderen zijn gedecoreerd door de prehistorische mens, Lascaux is een prachtig voorbeeld. De vallei van de rivier de Vézère heeft niet voor niets de hoofdstad van de Prehistorie: het dorp Les Eysies en het nationaal museum. Als u wilt zien hoe het leven in de Perigord Noir was een eeuw geleden, is het openluchtmuseum in Le Bugue, Le dorp du Bournat, zeker een bezoek waard.

Kasteel Beynac

 

Sportief

In de Perigord Noir zijn ook vele sportieve uitdagingen: bomen klimmen, kanoën op de rivieren, wandelen, mountainbiken, paardrijden. In de rivieren kan ook op verschillende plaatsen worden gezwommen en gevist. Er wordt gefietst en gewandeld en voor de soms steile hellingen is een goede conditie vereist. Er zijn diverse golfbanen. De bergen worden gebruikt door parasailers en de grotten door speleologen.

Klimaat

Het klimaat van de Perigord Noir heeft een ideale warme, droge zomer en milde winter. De lente wordt gekenmerkt door overmatige planten- en bloemengroei en in de herfst is de temperatuur meestal nog steeds aangenaam en de kleuren en geuren onovertroffen. Voor bezoekers die niet zijn gebonden aan het hoogseizoen is een bezoek in het voorjaar of najaar sterk aan te raden.